Jövedelmező honlap INGYEN
Regisztráció

Bíbor kasvirág

A drogot a növény virágzó föld feletti hajtásainak felső 40-50 cm-es szakasza
és gyökérzete (Echinaceae radix) szolgáltatja.

 

A növény népies elnevezései: bíbor kasvirág, kúpvirág, bíbor kúpvirág.

 

A fészkesvirágúakként ismert százszorszépek családjából származik. Csakúgy, mint az árnika, articsóka, máriatövis, körömvirág, kamilla, gyermekláncfű vagy a tejbogáncs is. A kasvirág (másik neve a kúpvirág) az USA-ban őshonos növény, Észak-Amerika egyik legnépszerűbb gyógynövénye, megtalálható a közép-nyugati prérin, például Texasban, eredetileg az indiánok alkalmazták.
Gyógyászati célból Európában is több helyen termesztik, dísznövényként egyaránt szívesen ültetik, néhány kerti fajtája is létezik. Kelet-Európában az Angustifólia, Purpurea honos, ebből készülnek a mi gyógykészítményeink is.

A növény szára hosszú, a száron egyetlen virág van, ami a százszorszéphez hasonlít azzal a különbséggel, hogy ennek színe rózsaszínű vagy bíborpiros, a virág közepén levő "kúp" pedig vöröses barna. Ebben találhatók a magvak. A növény igen jól hasonlít egy hajkeféhez, vagy egy mérges sündisznóhoz, s innen eredeztethető tudományos neve is: "echinos", ami görögül sündisznót jelent. A kasvirág magassága az 1-1,5 métert is eléri, erőteljes gyöktörzse többfejű és felálló, csúcsukon elágazó szárakkal. Alsó levelei hosszú nyelűek, a felsők ülők. A fűrészes élű levelek a száron átellenesen vagy váltakozva helyezkednek el. Gyökereit és virágos hajtásait dolgozzák fel.

 

Hogy milyen gyógynövényeket használjunk a különböző betegségekre, ebben ad hasznos segítséget a www.gyogynoveny.lapok.eu oldal.

 

A weboldalon található információk forrása: www.drogorigo.hu, www.auranka.hu, www.hazipatika.com

Az oldalon szerepelt receptek, információk nem helyettesítik az orvos véleményét, tanácsát, minden esetben kérje ki szakember véleményét a fogyasztás előtt! Az oldal tulajdonosa nem vállal felelősséget az esetleges fogyasztásból eredő károkért.

 

Az echinacea sok betegség gyógyításában játszik fontos szerepet, mert olyan alkotóanyagokat tartalmaz, amelyek serkentik az immunrendszert. A növényből készült kivonatban például megtalálható a gyenge antibiotikus hatású echinakozid és az echinacein gyulladáscsökkentő anyag.

Hatóanyagai segítenek a szervezetnek az influenzás fertőzésekkel szembeni ellenálló képesség erősítésében. Különösen hatásos visszatérő légúti és húgyúti betegségek legyőzésére.

Echinacea purpurea

Gyógyászati célokra hol gyökerét vagy virágját, hol az egész növényt használják. Ezekbõl fõleg alkoholos kivonatot készítenek, mely gyógynövény boltokban kapható..A növény számos módon küzd a fertõzések ellen.

Egyre több bizonyítékot találnak a bíbor kasvirág gyógyító hatására. Francia természetgyógyászok szerint különösen a megfázás - ami ilyenkor, az idõjárás változékonyságakor sokakat utolér - ellen hatásos.

Európában vadon nem terem, sok kertben szép és mutatós dísznövényként nevelik. Virágzata kúp alakú, a csöves virágok pedig bíborszínûek, és júniustól szeptemberig virágzanak.

Németországban már igen elterjedten alkalmazzák, elsõsorban prevencióra, mivel immunrendszer erõsítõ hatása is bizonyított.

Gyógyászati célokra hol gyökerét vagy virágját, hol az egész növényt használják. Ezekbõl fõleg alkoholos kivonatot készítenek, mely gyógynövény boltokban kapható.

A növény számos módon küzd a fertõzések ellen. A kasvirág a fertõzést okozó vírusok, baktériumok, gombák sok fajtáját pusztítja el.

Sikeresen alkalmazható:

* megfázás, influenza, mandulagyulladás, hörghurut
* allergia
* sérülések
* pikkelysömör
* fülgyulladás vagy más gyulladásos betegség esetén.

Olyan természetes antibiotikumot (echinakozid) tartalmaz, amely hatásában hasonlít a penicillinre. Ennek köszönhetõen a kasvirág megvédi a szöveteket a támadó mikroorganizmusok rohama ellen.

Legfontosabb hatóanyaga az arabinogalaktán nevû szénhidrát, mely rákötõdik a szervezetbe bekerülõ idegen betolakodókra. Odavonzza a fehérvérsejteket, fokozza azok szaporodását, növelve ezzel a szervezet ellenálló képességét. Fontos szerepe van az AIDS kezelésében, a reumatikus ízületi gyulladások gyógyításában és ígéretes a rák elleni küzdelemben is.

 

A gyógynövények közül a kasvirág a "kedves" jelzőt azért kaphatta, mert barna és kúpos közepű fészkének virágszirmai szépen, sugárszerűen helyezkednek el, színük pedig élénk rózsaszínű, illetve halvány bíbor árnyalatú.
A kasvirág alatt két gyógynövényt említünk: a bíbor kasvirágot (Echinacea purpurea) és a keskenylevelű kasvirágot (Echinacea angustifolia). A két gyógynövény között az a különbség, hogy a bíbor kasvirág sugárvirágai kevésbé lehajlók, de gyógyhatásaik hasonlóak.
A két faj kereszteződése számos hibrid kialakulásával járt, amelyekkel összetéveszthetők. Szintén hasonlít a kasvirághoz a növény távoli rokona, a sárga kúpvirág, de ez a növény gyógyászati célra teljesen alkalmatlan.

Sünvirág
A növény népies elnevezései: bíbor kasvirág, kúpvirág, bíbor kúpvirág.
Élőhelye eredetileg Észak-Amerika középső része, kontinensünkön a száraz nyílt erdők, füves puszták.
A kasvirág nyáron virágzó, gyöktörzses, évelő növény. Neve a görög echinos (sündisznó) szóból származik. Elnevezése kettős találat, mert a virág közepe egy összegömbölyödött sündisznóra hasonlít, másrészt utal arra is, hogy a virág, úgy, mint a sündisznó tüskéi, védelmet nyújt, mert segítségével szervezetünk ellenálló képességét jelentősen növelhetjük.
A fennsíki indiánok használták a gyökeréből készült pépes, meleg borogatást a sebesülések összes fajtájára, a rovarharapásokra és fullánkos csípésekre, valamint kígyómarásra.
Az amerikai telepesek is megismerkedtek a kasvirág gyógyhatásaival és mint biztos szert alkalmazták csörgőkígyó marása, vérmérgezés és egyéb betegségek ellen.
Az akkori gyógyítók olyannyira hittek abban, hogy hatásos a kígyómarással szemben, hogy a kutatók később emiatt fogtak hozzá a laboratóriumi elemzéséhez az 1900-as években. Az akkori vizsgálatok kimutatták, hogy a kígyómarásra ugyan nem jó, viszont hatásos szer a méhcsípés, a krónikus orrvértolulás, a lábszárfekély és a csecsemőkori kolera kezelésében.
Megelőzi a fertőzést
A mai herbalisták legalább olyan lelkesek, ha kasvirágról van szó, mint régi társaik annak idején. Mint növényi antibiotikumot és immunrendszer-stimulálót ajánlják megfázás és influenza, hólyagfertőzés, mandulagyulladás esetén és más fertőzéses betegségekre.
A kasvirág az immunrendszer működésének fokozásával is megelőzheti a fertőzéseket. Mikor a betegségeket okozó mikroorganizmusok megjelennek a szervezetben, akkor a fehérvérsejtek makrofág fajtái megsemmisítik és elnyelik a támadókat.
A kasvirág egyes hatóanyagai fokozzák a makrofág-falósejtek mikrobapusztító tevékenységét, valamint a szervezet védekezésében szintén nagy szerepet jelentő T-limfociták termelődését. Serkentik az interferon és az interleukin termelődését, a fehérvérsejtek képződését, és más nem specifikus immunstimuláns szerepük is van. A rákban szenvedő betegek kezelése során sugárterápiát is alkalmaznak. A sugárzás csökkenti a fehérvérsejtek számát, növelve ezzel a fertőzések kockázatát.
A tudomány igazolta a kasvirág hagyományos használatát a sebek kezelésében is. A növényben levő egyik vegyület a törött csontokat gyorsabb forradásra ösztökéli, az új szöveteket (fibroplaszt) létrehozó sejtek munkájának fokozásával.
A kasvirágkészítményeket emellett vágások, égések, pikkelysömör, ekcéma, nemi szervi herpesz és ajaksömör kezelésére lehet alkalmazni.
A kasvirág a fertőzést okozó vírusok, baktériumok, gombák sok fajtáját pusztítja el. Ezek a tények alátámasztják hagyományos felhasználását a sebgyógyításban és számos fertőző betegség: megfázás, influenza, mandulagyulladás, hörghurut kezelésében.